Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Rusza jeden z najbardziej znanych kulinarnych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.

W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • napoje regionalne
  • inne produkty regionalne

Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych:

 https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/jak-smakuje-pomorze-zachodnie-rusza-konkurs-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-0 

 https://zodr.pl/zinet/nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2/

Zgłoszenia do konkursu z opisem przygotowanego specjału przyjmowane są przez Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach; Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice do 31 lipca 2025 roku.

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice - Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia.

Nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła” przyznawane będą podczas wojewódzkiego finału. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Natomiast produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Wyświetlono: 175

Zobacz również

Powrót do góry